UE se întoarce la agricultura ecologică
După 70 de ani în care țările occidentale au finanțat agricultura intensivă, bazată pe îngrășăminte chimice, pesticide, erbicide și antibiotice de sinteză chimică, iată că Uniunea Europeană s-a trezit la realitate și, observînd efectele chimicalelor asupra mediului, a decis să susțină financiar mai mult fermele care trec de la agricultura convențională la cea ecologică. Pînă în 2030, un sfert din terenurile agricole să fie lucrate prin metode ecologice, prevede Pactul verde european, strategia “De la fermă la consumator” și Strategia privind biodiversitatea.
Cele 23 de măsuri nu vor interzice agricultura convențională, ci doar vor stimula producția și consumul de produse ecologice (carne, lapte, legume, fructe). În prezent, 8,5% din suprafața agricolă a UE este cultivată în mod ecologic. Și noi românii putem să cumpărăm asemenea produse din supermarketuri, dar să nu ne închipuim că sînt naturale, extensive, precum cele țărănești. Deci nu au gust de „grădină”, de „casă”, cu toate că prețul este dublu/triplu față de produsele convenționale. Europa va mări subvenția pentru fermierii ecologici de la 7,5 miliarde euro pînă la 38-58 miliarde euro în perioada 2023-2027. Este un pas înapoi la natură, dar tot nu vom ajunge la alimente 100% naturale, cum își doresc consumatorii atenți cu sănătatea lor. În concluzie, din cauza îngrijorării că ar putea apărea o criză alimentară majoră, UE îi va finanța din plin pe fermierii ecologici, dar intensivi și comerciali, nu pe țăranii/gospodarii care produc extensiv, 25% pentru consumul propriu și 75% pentru piață. Păcat!