Studenți întîrziați la 65 de ani
Vreme de trei zile (26-28 mai 2023), am redevenit studenți, încercare deloc lamentabilă, de vreme ce întîlnirea absolvenților de la Facultatea de Mecanică din Cluj-Napoca (Secția Mecanică Agricolă), promoția 1983, a avut loc chiar de-a binelea, spre sfîrșitul lumii mai a anului 2023, deci după 40 de ani … muma ei de viață. Din 50 de colegi de an, 26 am ajuns la cursul de amintiri din studenție, pentru cei mai mulți principala problemă fiind memoria cea îndelung trădătoare.
– Tu cine ești?…
– Spune mai întîi cine ești tu!…
Au fost momente hazlii-penibile, de vreme ce nu ne mai recunoșteam, sau ne recunoșteam după porecle (Piticu, Sipix), numele reale fiind pierdute în cutele timpului și faldurile memoriei.
După două zile și două nopți de cursuri de viață și seminarii de cucerit soți și soții, crescut fii și nepoți, iată-ne întregi la casele noastre, aduși înapoi în sînul familiilor cu ajutorul Google Maps-ului sau GPS-ului, altfel rătăcirea noastră în trecutul prea îndepărtat ar fi rămas eternă.
Dorința de revedere s-a trezit în noi abia după ce am devenit pensionari și timpul de așteptare a pensiei unice pe lună adesea ne prisosește. Pe unii, opt din cîte știm, îi vom revedea abia în viața de apoi, iar pe alții nu i-am găsit nici cu ajutorul rețelelor de socializare. Ceilalți vor să uite perioada de studenție, fiind urîtă de-a binelea, de vreme ce au refuzat să cheltuie o mie de lei pentru cazarea la pensiunea Poarta Apusenilor, situată între Turda și Cîmpeni, nu departe de Cluj.
Și eu m-am lăsat cu greu convins, dar în cele din urmă am cedat sufletește. Am parcat Loganul de 16 ani în curtea primăriei comunei Moldovenești și am ajuns la pensiune pe jos, cu o damigeană de vin de Cicîrlău în mînă. Era cum mi-am închipuit. La întîlnire veniseră colegii cu succes în viață, parcarea era dubuită cu mașini scumpe de tot… Loganul meu, revopsit pe ici-colo, ca să arate cît de cît bine, ar fi atins deplorabilul.
– Tu ce mașină ai – m-au întrebat doi colegi mai îndrăzneți, îmbrăcați impecabil. Eu aveam cămașa albastră de diftin în carouri și pantaloni de doc, plus o curea de piele nu prea uzată.
– Una confortabilă, cu scaun încălzit, am mințit. (Am o pernă electrică pentru spatele meu suprasolicitat de atîta stat cocoșat pe HP.)
Nimeni n-a mai făcut după aceea caz de cotețul meu pe roți, de vreme ce am redevenit studenți cu plete și blugi suflecați și amintirile ne-au năpădit, înnegrindu-ne tîmplele, cum erau în urmă cu patru decenii. Am rîs din nou, egali în toate necazurile tinereții aglomerate de examene ce ne-au scos primele fire albe. (Viața de inginer mecanic agricol a fost și mai bună cu noi: ne-a încărunțit definitiv. Cu excepția femeilor, desigur, care n-au îmbătrînit deloc, sunt mai frumoase decît florile.
– N-a meritat sacrificiile, uite (deschide agenda foto a telefonului său smart) casa mea cu opt camere, cer 350.000 de euro, o vînd și vreau să-mi cumpăr ceva cu două. Oare de ce am băgat atîta muncă în clădirea asta goală?!…
– Eu am fost profesor-inginer și îmi crește inima cînd întîlnesc pe stradă foști elevi, acum meseriași în Occident…
De obicei, carierele colegilor au fost pline de satisfacții, declarate pentru un reportaj drăguț. Mintea ne e selectivă, uită ce trebuie, căci examenul final se apropie, nu ne mulțumim cu nota șase, nici cu șapte, așa că ne vom vedea și la anul, ca niște studenți îndrăgostiți de ceva ce există precum fuiorul de vînt atunci cînd oftăm: Muma ei de viață!…
Nicolae GOJA, student în anul 65
Legenda fotografiei:
Nicolae Goja, Bogdan Radu, Mircea Lupșe, Marin Tudoran, Vichente Corugă, Floare Igna (după căsătorie: Ciontaș), Constantin Coța, Maricica Ciu (după căsătorie: Bucaleț), Ionel Fărăgău, Carmen Bunda (după căsătorie: Tătăran), Samuel Deak, Fănica Baciu (după căsătorie: Todoran), Alexandru Bucur, Ildiko Nyilaș (după căsătorie: Oltean), Cornel Dunca, Maria Rusu (după căsătorie: Deak), Ioan Macavei, Monica Rus (după căsătorie: Coța), Cornel Coța, Nicolae Gherman, Ioan Tuduce, Ioan Sechel.
Au participat la întâlnire, însă nu apar în fotografie: Dumitru Dobreanu și Ioan Hărănguș.