Nuntă ca la castel
Pandemia a trecut, cel puțin deocamdată, sălile de nunți sînt ocupate sîmbăta și duminica. Daniel Mada și Narcisa Criste (topografi amîndoi) s-au cununat religios la biserica din cartierul Alecsandri și au organizat petrecerea în restaurantul din Recea, într-o sală ocupată pe jumătate, pentru a respecta normele de distanțare între cei 300 de nuntași.
Vă puteți da seama ce se întîmplă cînd bunicile și mătușile cu zadie în cap își revăd nepoatele întoarse din Elveția, ce se poate întîmpla cînd nepoatele își iau bunicul din Baba-Coroieni la joc și acesta, 86 de ani, face față?!… (Dacă pot cosi, pot juca nițel și după taragotul lui Dumitru Dobrican!)
Nunta a fost și un spectacol folcloric, oaspeții din alte țări și județe fiind invitați la dans de membrii ansamblului Tradiții maramureșene din Baia Mare. Iar soliștii, din Vișeu și Lăpuș, au cîntat și muzică de petrecere pentru feciorii dezlănțuiți, dar și tangouri pentru cuplurile rodate. Din această combinație nu pot ieși decît alte nunți, iar aranjamentele sînt ghicite de mătușile cu zadie în cap.
Mireasa a apărut în rochie cu trenă, iar mirele, în haină de ceremonie, dansul lor peste aburii de gheață carbonică ducîndu-ne cu gîndul la castelele medievale. Întreprinzătorii din Recea au creat săli înalte, fără stîlpi, în care încap sute de nuntași, iar în parcare așteaptă calești cu cai sub capotă. Nașii miresei au venit tocmai din Elveția, sînt medici, să susțină noul cuplu.
Femeile din Baba și-au adus aminte de nunțile din sat, cu levișe pe găină de casă, iar chelnerii tocmai ce au servit supă pe carne de găină ecologică. Iar de băut, prima alegere a fost pălinca de prune, pentru cei de departe, sătui de distilatele din cornul secarei. Muzicienii au avut mult de lucru, în cele trei săli cu nunți, pînă spre dimineață, cînd s-a întins Perinița. Să aibă case de piatră, iar noile familii să știe că sînt castele!